Невже посуд потрібно мити правильно?
Що може бути простіше, ніж миття посуду? Невже потрібні якісь особливі знання? Наносимо на гумку засіб для миття посуду, намилюємо посуд, змиваємо під водою, от і все! Правда ж?
Виявляється тут теж є свої тонкощі, які потрібно враховувати. І це не для ускладнення процесу, а цілком обґрунтовані рекомендації, які допомагають забезпечити не лише чистоту посуду, а й і безпеку здоров’я людей. Адже посуд, який виглядає чистим, на жаль, не завжди є таким. До речі, погано вимитий посуд, нерідко стає причиною раптових випадків харчових отруєнь, незважаючи на якісну, свіжу їжу і ретельно вимиті руки. Тому дуже важливо правильно мити, сушити і зберігати посуд.
Давайте розберемо лайфхаки, що стануть у пригоді для кожної господині.
Лайфхак №1: Не потрібно «ошпарювати» руки надмірно гарячою водою.
Так, гаряча вода краще відмиває посуд, ніж холодна,і це зрозуміло. Але нюанс в тому, що вода, температура якої терпима для наших рук, не може знищити під час миття посуду всі бактерії. Для прикладу, при температурі близько 55 ° С, і при 40 ° С, і при 30 ° С кількість знищених мікроорганізмів буде приблизно однаковою, а от шкіра рук цю різницю відчує, і дуже навіть сильно. Так навіщо мучити свої руки?
Лайфхак №2: Обов’язково слідкуйте за чистотою кухонної губки.
Губка для миття посуду - найбільший рознощик бактерій! Пориста структура губки дуже добре утримує вологу, а ще в неї під час використання потрапляють частинки їжі з посуду, тобто створюються просто ідеальні умови для розвитку бактерій. В процесі миття бактерії потрапляють на посуд, і виходить замкнуте коло – одних мікробів змиваємо, інших заносимо. Дотримуйтеся таких нехитрих правил: по-перше, завжди добре промивайте губку під проточною водою після кожного використання, та максимально віджимайте, щоб прибрати зайву вологу. Ну і звісно ж, старайтеся вчасно міняти губку!
Лайфхак №3: Тримайте в чистоті кухонну раковину.
Важливо тримати раковину в чистоті, оскільки на її дні і стінках постійно накопичуються жир і шматочки їжі, тобто створюється те саме живильне середовище для розведення різноманітних бактерій і грибків. А потім все це контактує з посудом і продуктами, які миються в тій же раковині. Кухонну раковину потрібно ретельно мити після кожного використання. Особливу увагу слід приділяти зливним отворам раковини, а також сушарці.
Лайфхак №4: Сушіть посуд після миття.
Дуже важлио добре просушувати посуду після миття, адже бактерії і спори цвілі просто обожнюють вологе середовище. Тому, якщо ви забираєте щойно вимите посуд в шафу, не давши йому як слід просохнути, то тим самим провокуєте розмноження бактерій. Під час висихання знищується до 90% всіх бактерій, які залишилися на посуді після миття.
Лайфхак №5: Використовуйте безпечні засоби для миття посуду.
Більшість засобів не вимиваються з посуду і потім потрапляють в організм людини, що призводить до різноманітних захворювань. Щоб бути спокійним за себе та свою сім‘ю обирайте натуральні та безпечні засоби. Ось для прикладу, засоби для миття посуду Friendly organic абсолютно безпечні, повністю вимиваються з посуду, та ще й ефективно відмивають жирний та дуже брудний посуд!